22 Ocak 2013 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI




KURU PATLICAN DOLMASI
Malzemeler:
12 adet  kuru patlıcan
 etli kemik 2 / 3 Parça

İç Malzemesi:
500 gr orta yağlı kıyma
3 adet  Kuru soğan
400 gr pirinç
1 tatlı kaşığı Karabiber
1 tatlı kaşığı Kırmızıbiber
3-4 diş sarımsak
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı Nar ekşisi
1 çay kaşığı limon tuzu yada yarım limon suyu, tuz

Sos Malzemesi:
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı Toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su


Yapılışı:
Geniş bir tencerede bolca su koyun ve kaynatın, başka bir tencereye yada kaba soğuk su  doldurun. Kaynayan suyun içine kurutulmuş patlıcanı  atın.1-2 dakika yani patlıcan yumuşayınca kadar haşlayın.Kuru malzeme yumuşar yumuşamaz süzgeç yardımıyla kaynayan sudan alıp soğuk suya atın.Malzemeleriniz soğuyunca süzün.
İç Harcının Yapılışı:
Pirinçleri 1-2 su yıkayın ve yarım saat kadar ılık suda bekleterek süzün.Soğanı ve sarımsakları ince ince yemeklik doğrayın.Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.Haşladığınız patlıcan  hazırladığınız iç harcı ile 1/3 oranında (yani yarısından daha az) doldurun ve ağızlarını sıkarak yapıştırın.Tencerenizin altına sıyırılmış kemikleri üzerine de kuru dolmaları dizin.
Sos Yapılışı:
Tereyağını eritin domates salçası,biber salçası, toz şekeri  tereyağında kavurun ve sıcak suyu ilave edin.
Hazırladığınız sosu dolmanın üzerine dökün ve yaklaşık 1 saat önce orta sonra da kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder