KURU PATLICAN DOLMASI
Malzemeler:
12 adet kuru patlıcan
etli kemik 2 / 3 Parça
İç Malzemesi:
500 gr orta yağlı kıyma
3 adet Kuru soğan
400 gr pirinç
1 tatlı kaşığı Karabiber
1 tatlı kaşığı Kırmızıbiber
3-4 diş sarımsak
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı Nar ekşisi
1 çay kaşığı limon tuzu yada yarım limon suyu, tuz
Sos Malzemesi:
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı Toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Geniş bir tencerede bolca su
koyun ve kaynatın, başka bir tencereye yada kaba soğuk su doldurun. Kaynayan suyun içine kurutulmuş
patlıcanı atın.1-2 dakika yani patlıcan yumuşayınca kadar haşlayın.Kuru
malzeme yumuşar yumuşamaz süzgeç yardımıyla kaynayan sudan alıp soğuk suya
atın.Malzemeleriniz soğuyunca süzün.
İç Harcının Yapılışı:
Pirinçleri 1-2 su yıkayın ve
yarım saat kadar ılık suda bekleterek süzün.Soğanı ve sarımsakları ince ince
yemeklik doğrayın.Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm
baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.Haşladığınız patlıcan
hazırladığınız iç harcı ile 1/3 oranında (yani yarısından daha az)
doldurun ve ağızlarını sıkarak yapıştırın.Tencerenizin altına sıyırılmış kemikleri
üzerine de kuru dolmaları dizin.
Sos Yapılışı:
Tereyağını eritin domates
salçası,biber salçası, toz şekeri tereyağında kavurun ve sıcak suyu ilave
edin.
Hazırladığınız sosu dolmanın
üzerine dökün ve yaklaşık 1 saat önce orta sonra da kısık ateşte pirinçler
yumuşayıncaya kadar pişirin.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder